·       SZÁZHALOMBATTAI SZIVÁRVÁNY ÓVODA     ·       OM:032789     ·       2440 SZÁZHALOMBATTA, LISZT F. STNY. 12.     ·       23/355-524     ·         ·    


Jó gyakorlatok

SZÜRET
 
Óvodánkban évek óta hagyomány a szüreti mulatság, melyet minden évben új ötletekkel gazdagítunk.
 

Az előkészületek nagy izgalommal már napokkal korábban megkezdődnek.

Az Óvó nénik a gyerekekkel a szüreti témakörről beszélgetnek, különböző technikákkal szőlőket készítettek, amiket a faliújságon és a csoportokban is kiállítanak, hogy mindenki gyönyörködhessen benne. Az Ovigalériában szüreti kiállítást tekinthetnek meg a gyerekek, megcsodálhatják a régi eszközöket.

A szüreti mulatság napján kosárszámra gyűlik a sok szőlő. Minden csoport bőséges termést "szüretel", amit az udvaron leszemezgetnek, majd a dézsában a lábukkal tapossák nagy élvezettel. Megnézhetik a darálást, a bátrabbak ki is próbálhatják a daráló tekerését.
 

A ledarált szőlő bekerült a présgépre, s mindenki megkóstolhatja a finom mustot. Közben vidám zene szól, zajlik, diókergetés, gyümölcskóstolás.
 
 
TÖKFESZTIVÁL

A Tökfesztivál és Tök-jó vásár közkedvelt jó gyakorlata intézményünknek.

A hagyományőrzés, hagyományápolás kiemelkedően fontos számunkra, és ezzel a programmal is egy régi néphagyományt kívántunk feleleveníteni. Elmeséltük a kicsiknek és a nagyoknak is, hogy milyen régre nyúlik vissza a tökvicsori faragás Magyarországon. Ugyanis feljegyzések tanúsítják, hogy már őseink is igen jókedvvel faragtak tökvicsori figurákat ősszel a kukorica, illetve a tök betakarításának idején. Még ennél is régebbi legenda szerint egészen Salamon, Árpád-házi királyunk korába nyúlik vissza a töklámpás története.
 

Ezen a napon több, mint száz töklámpás fénylik az udvaron. Szebbnél-szebb, kreatívabbnál-kreatívabb tökvicsorik színesítik udvarunkat, a szülők rendkívüli támogatásukat itt is megmutatják. A gyerekek izgatottan várják a közös programot, hiszen az óvónénik már jóval a Tökfesztivál előtti napokban számos programmal, tevékenységgel, mesével, verssel, kézműveskedéssel, zenével, tánccal igyekeztek az ünnep hangulatát megteremteni.

Táncházzal nyitjuk a délutánt, majd megkezdődik a "Tök jó" vásár, ahol – a szülők és a dolgozók által - felajánlott kézműves termékek megvásárlására van lehetőség. Népzene mellett történik a szavazás a tökfaragó versenyen, ahol minden csoport nyertes, közben sülttököt, gyümölcsfalatkákat, tökmagot majszoltunk. Minden évben meglepetés műsorral is készülünk a gyerekeknek.
 
 
ADVENTTŐL KARÁCSONYIG

Jó gyakorlatunk célja a család - óvoda kapcsolatának elmélyítése, közös ráhangolódás az adventre, karácsony ünnepére. Élménynyújtás, az együttlét és az együttalkotás örömének biztosítása egy meghitt közös program keretében. Programunk színesíti az óvoda mindennapjait, az ünnepi várakozás jegyében zajlik. A családdal való együttműködés, tervezgetés meghitté, örömtelivé, teszi az adventi időszakot. Az adventi ráhangolódás az adventi koszorú készítő munkadélutánnal kezdődik, majd csúcspontja az óvodai karácsony, melyen szülők, nagyszülők, gyermekek együtt örülnek a karácsony csodájának.
 

Óvodánknak a karácsonyi nyílt napok, a családokkal való kapcsolattartás mélyítésének eszköze már 20 éve hagyománya, jó gyakorlata. Olyan tevékenységet kerestünk, melyben a szülők gyermekeikkel együtt aktív részesei lehetnek az óvoda életének, s amelyben megvalósul nevelési programunk célrendszere, a családokkal való kapcsolattartás, érzelmi, erkölcsi, komplex esztétikai nevelés.

Jó gyakorlatunk elemei
1.    Adventi koszorú készítés
2.    Lucázás, Luca napi búza ültetés
3.    Mikulás érkezése
4.    Mézeskalács sütés – nagyis nap
5.    Karácsony
 
 
CSALÁDI SPORTNAP

A jó gyakorlat elsődleges célja az egészséges életmódra nevelés, a mozgásszükséglet kielégítése. Az óvodáskorú gyermeket nagyfokú mozgásigény jellemzi, ehhez nekünk kell biztosítani a megfelelő teret. Második kiemelt célunk a családokkal való kapcsolattartás megerősítése, az együttműködés színtereinek bővítése, az óvodai csoportok és az óvoda egységének megszilárdítása, kohéziója.
 

Egy vidám szombaton a családok összegyűlnek az óvoda udvarán és zenével, tánccal, előadásokkal gazdagított családi napon vehetnek részt ,ahol elsődleges a sport, a mozgás, a játék, a kacagás.
 

Programok:
- Zenés bemelegítés
- Kispályás focibajnokság
- Szellemi és ügyességi akadályverseny
- Váltóverseny
- Kézműves foglalkozások
- Zsákbamacska
- Horgászos játék
- Tombola
- Ugráló vár, körhinta
- Arcfestés
- Bogrács ebéd
- Meglepetés programok
 
 
ÖKO-ZÖLD NAP

Április 22. a Föld napja. Ehhez kapcsolódik ez a jó gyakorlatunk, melynek célja a környezet szeretetére nevelés, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra nevelés.
Ez a nap a projekt hét fő napja, melyre több napig készülnek a gyermekek. A Zöld Manó levélben keresi meg a csoportokat, mesét, játékokat küld nekik, és újrahasznosított anyagokból, játékkészítő versenyre csalogat. A játékokat otthon kell elkészíteni a gyerekeknek a szülőkkel. Minden évben fantasztikus ötletek, kreatív alkotások születnek.
 
 
A nyertes kiválasztása gyermeki szavazással történik, mindenki apró zöld szívvel jelöli azt a játékot, amely neki a legjobban tetszett. A nyertesek meglepetés ajándékot kapnak a nap végén. A ZÖLD NAPON, zöld pólóban érkezünk és színes játékok várják a gyermekeket, szülőket az udvaron. Megismerkednek a komposztáló fontosságával, szelektív hulladékgyűjtő játékban vesznek részt, és természetes tisztítószert készíthetnek. Ezen a délután ültetjük be gyerekekkel szülőkkel közösen az udvart virágokkal, rendbe tesszük a kiskerteket. Közben az ÖKO játszóházban kipróbálhatják az újrahasznosított eszközökből készült játékokat.
 

ELÉRHETŐSÉGEINK

Cím: 2440 Százhalombatta, Liszt Ferenc stny. 12.

Tel: 06-23/355-524

E-mail: szivarvany@battanet.hu

OM azonosító: 032789

Óvodaigazgató: Jagicza Zsuzsanna - 06-20/350-6114

Óvodaigazgató-helyettes: Némethné Tuba Brigitta

         

KAPCSOLAT