·       SZÁZHALOMBATTAI SZIVÁRVÁNY ÓVODA     ·       OM:032789     ·       2440 SZÁZHALOMBATTA, LISZT F. STNY. 12.     ·       23/355-524     ·         ·    


Leendő ovisoknak


Köszöntő

Kedves Szülők!

Elérkezett a pillanat, hogy legféltettebb kincsüknek, gyermeküknek óvodát válasszanak. Kérem, olvassák el honlapunk fejezeteit, ahol bemutatjuk óvodánkat, pedagógiai munkánkat, talán segít a döntésben.  Javaslom, kalandozzanak a hivatalos Facebook oldalunkon - Százhalombattai Szivárvány Óvoda -, ahol friss képeket, híreket láthatnak mindennapi életünkről.

Kérdés esetén bármikor szívesen állok rendelkezésükre. Elérhetőségeinket a kapcsolat menüpont alatt találják. Kívánom, hogy az Önök és gyermekük számára a legjobb döntést hozzák!
 
A Szivárvány Óvoda dolgozói és gyermekei nevében:
Jagicza Zsuzsanna óvodaigazgató
 

Miért a vegyes csoport?

Sok szülőt elgondolkodtat a kérdés, hogy vegyes csoportba, vagy homogén csoportba (ahol azonos életkorú gyermekek járnak) írassa gyermekét. Ez komoly döntés, amit szeretnék megkönnyíteni, több mint, 30 év szakmai tapasztalat, és elismert szakember tanulmánya alapján.

Miért jó a vegyes csoport?

A vegyes életkorú csoportszervezés hasonlít a legjobban a családhoz, a hol a gyermek szeretetközösségben nő fel. Az újonnan bekerülő kiscsoportost, nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is körül veszik szeretettel, segíteni akarással. Sok esetben babusgatják őket, megkönnyítve ezzel az óvodai beszoktatást. Főként, ha még a nagytesó is ott van a csoportban.

A gyermekek egymástól tanulnak, a picik megfigyelhetik a nagyokat így könnyebben alakul ki a szokás szabályrendszer. Egyszerre kevesebb gyermek szokja az ovit, így több idő is jut az átmenet megsegítésére.

Nem egyforma gyermekeket nevelünk, egyénben gondolkodunk, minden kisgyermek kipróbálhatja magát minden tevékenységben, fejlettségének megfelelően. Felmerülő kérdés, hogy a nagyok visszafejlődnek. Ez nem igaz! A sokszínű pedagógiai módszertárunknak, és a tevékenységek szervezésének eredményeképp felkészült gyermekek mennek az iskolába

A nagyoknak szervezett külön tevekénységek mind-mind, az iskolára való felkészítést szolgálják.
 
"A vegyes életkorú csoport a gyerek számára sokkal természetesebb, megnyugtatóbb közeg. A csoportnak csak egyharmada “új" az év elején, ez az egyharmad szorong, netalán sírdogál a szülők távozásakor, míg a kétharmad már felszabadultan – és a lehetőségeket jól ismerve – játszik, és hamarosan magával ragadja az újonnan jötteket is, akik a példákon (a hozzájuk életkorban egyébként olyan közelálló “példákon") azt látják, hogy nincs itt semmi baj, és itt jól lehet szórakozni...De ennél persze sokkal többről van szó. Az egy-két évvel nagyobb gyerekek egyébként is nagyszerű mediátorai, közvetítői az óvodai szokásoknak és a különböző “tudásoknak" is! Tudjuk, hogy a gyerek ebben az életkorban spontán utánzással tanul, és erre persze jó mintákat ad és adhat – beszédben és tevékenységben – a mindenkori óvónő is; de hogyha gyerekektől is látja és hallja a kisgyerek ugyanazt, az utánzás bátrabb lesz és könnyedebb, gyorsabb. Ez is magyarázza azt a tapasztalatot, hogy a vegyes életkorú csoportokban a gyerekek jobban, gyorsabban – és megalapozottabban! – fejlődnek, mint az életkorilag homogén, egynemű, kis-, közép- és nagycsoportban.  A szociális készségeknek különös érettségével tűnnek ki az iskolába készülő vegyes csoportban volt gyerekek. Ezek a gyerekek sokkal nagyobb érzelmi biztonságban töltik három-négy óvodai évüket, hiszen óvónőik, dadusaik nem változnak, akkor sem, ha ők még nem mennek iskolába, csak egy évvel később. Nincsenek feszültségek, hogy ki mikor milyen csoportba kerüljön, netán melyiket ismételje. A stabil érzelmi beágyazódást – ami az intellektuális, értelmi képességek szabad kibontakozásának is egyik előfeltétele – az is segíti, hogy nemegyszer a gyerekek testvérei is megjelennek a csoportban, vagy ha nem, a helyzet akkor is “családi" a különböző életkorú gyerekek együttélésével. Az én általam ismert tapasztalatok mind külföldön, mind itthon a vegyes életkorú csoportok előnyeit mutatják és igazolják."

Vekerdy Tamás

ELÉRHETŐSÉGEINK

Cím: 2440 Százhalombatta, Liszt Ferenc stny. 12.

Tel: 06-23/355-524

E-mail: szivarvany@battanet.hu

OM azonosító: 032789

Óvodaigazgató: Jagicza Zsuzsanna - 06-20/350-6114

Óvodaigazgató-helyettes: Némethné Tuba Brigitta

         

KAPCSOLAT