Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága értesítette óvodánkat, hogy a "Zöld óvoda 2009" cím elnyerésére benyújtott pályázatunk a szakértők által kialakított szakvélemény alapján, az Értékelő Bizottság döntése értelmében a Szivárvány Óvoda elnyerte a "Zöld óvoda" címet.
 
Mi is ez a Zöld óvoda?
A pályázat célja: A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium - a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján - fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő módszerekkel és eszközökkel, valamint élményekre és tapasztalatokra épített tanulási környezet kialakításával olyan környezeti nevelésben részesüljön, mely hatékony rendszerbe szerveződve biztosítja a kisgyermekkori nevelés eredményességét.
 
A fenntarthatóság pedagógiájának erősítése érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése fontos feladat határainkon innen és határainkon túl.
 
A pályázat tárgya: A kidolgozott kritérium rendszernek megfelelő óvodák számára a "Zöld Óvoda" cím elnyerése.
 
 
A "Zöld Óvoda" cím felhasználható: az intézmény partnerkapcsolatai, marketingtevékenysége során, mint a vonzó irányultságról szóló referencia. A megítélhető "Zöld Óvoda" cím: külön újraértékelés nélkül 3 évig jelent védjegyet a nyertesek számára. A cím - a kritériumrendszer alapján - a három éves periódus végén újabb pályázat útján ismét megszerezhető.
 
A mi Zöld Óvodánkban így működik:
- Minden csoportszobánk rendelkezik természetsarokkal, ahol sok növény is van, így a gyerekek megismerkedhetnek a növényápolással.
- Az udvaron alakítottunk ki zöldségeskerteket, virágos kerteket, gyógynövénykertet, sziklakertet. A gyermekeink rendelkezésére állnak kerti szerszámok amikkel segíthetnek a kert gondozásában.
- Udvari játékaink környezetbarát anyagból készültek, megfelelő helyet, teret biztosítanak a gyermekek játékának. Ivási lehetőséget az ivó kutak biztosítanak.
- Szelektív hulladékgyűjtés biztosított az óvoda egész épületében (például papír, műanyag stb.)
- Az óvoda működtetése során az óvoda vezetősége a környezetkímélő anyaghasználatra (környezetbarát tisztítószereket használata) törekszik.
- Évente kétszer rendezünk papír illetve kupakgyűjtést, aminek évről évre egyre nagyobb sikere van. Átlagosan 2000kg papírt, 250kg kupakot gyűjtenek a gyerekek, szülők, óvodai dolgozók közösen.
- Van az óvodánknak több teljesen felszerelt akváriuma, sok szép színes hallal, teknősbékával, így a gyermekek testközelből figyelhetik meg az állatgondozás körüli teendőket.
- Az egészséges táplálkozás szokásának kialakítását mi már kiscsoporttól kezdve alkalmazzuk. Minden nap esznek a gyermekek gyümölcsöt, zöldséget. Folyadékpótlásra a nap bármely szakában lehetősége van a gyermeknek.
- Részt veszünk a Madárbarát Óvoda alprogramban, egész évben figyeljük, etetjük, itatjuk a körülöttünk, hozzánk érkező madarakat.
- 1996 óta működik nálunk a dohányzásmegelőző program. Az egészséges életmód kialakulásának nélkülözhetetlen feltétele, hogy a gyermek ismerje azokat a káros hatásokat, melyeket később figyelembe tud venni a dohányzásra ösztönző befolyásokkal szemben.
 
     
 

Az oldal készült 2008-ban.
Webmester: Fekete János

A Weboldal a százhalombattai Szivárvány Óvoda tulajdonát képezi. Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Az oldal bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva, az csak a Szivárvány Óvoda előzetes írásbeli engedélyével használható fel. Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala, kivétel ez alól a gyermekek fényképeinek másolása a szülők részére.

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (sütiket) nem használunk.
Személyes információkat nem tárolunk a felhasználás során.